Algemene Voorwaarden van:
Lohuis A.P.K. Keuringsstation, geregistreerd in de Kamer van Koophandel onder nummer 72045876, gevestigd aan de Heetkampweg 7A, 7678 VX Geesteren.
Hierna te noemen: Lohuis
Artikel 1: Definities
1.1 Lohuis A.P.K. Keuringsstation: Lohuis A.P.K. Keuringsstation, geregistreerd in de Kamer van Koophandel onder nummer 72045876, gevestigd aan de Heetkampweg 7A, 7678 VX Geesteren.
1.2 Opdrachtgever: iedere partij (inclusief consument) die met Lohuis een overeenkomst sluit, dan wel met wie Lohuis in onderhandeling is over het sluiten van een overeenkomst.
1.3 Koper: iedere partij die van Lohuis een auto, onderdelen of accessoires koopt
1.4 Consument: de natuurlijke persoon die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.
1.5 Partijen: Lohuis en Opdrachtgever/Koper/consument gezamenlijk.
1.6 Overeenkomst: de contractuele verhouding tussen Lohuis en Opdrachtgever/Koper/consument
Artikel 2: Toepasselijkheid
2.1 Deze Algemene Voorwaarden gelden voor alle offertes, verkoop, reparaties en andere overeenkomsten met en verleende opdrachten aan Lohuis, behoudens voor zover wet- of regelgeving de toepassing van deze Algemene Voorwaarden uitsluiten of beperken en behoudens wijzigingen in deze Algemene Voorwaarden, welke door partijen uitdrukkelijk en schriftelijk dienen te zijn bevestigd.
2.2 Schriftelijk overeengekomen wijzigingen van deze Algemene Voorwaarden gelden slechts voor de bij die specifieke overeenkomst bepaalde gevallen, tenzij de afwijkingen in een volgende overeenkomst schriftelijk worden bevestigd.
2.3 Opdrachtgever of Koper wordt verondersteld deze Algemene Voorwaarden mede te aanvaarden met betrekking tot latere aanbiedingen, leveringen en diensten van Lohuis, latere door Opdrachtgever of Koper aan Lohuis verstrekte opdrachten en latere tussen Lohuis en Opdrachtgever of Koper gesloten overeenkomsten.
2.4 De onderhavige Algemene Voorwaarden zijn eveneens van toepassing op alle overeenkomsten voor de uitvoering waarvan Lohuis derden inschakelt.
2.5 Indien één of meerdere bepalingen in deze Algemene Voorwaarden geheel of gedeeltelijk nietig zijn of vernietigd mochten worden, blijven de overige bepalingen volledig van toepassing.
Artikel 3: Afwijkende bedingen
3.1 Van deze Algemene Voorwaarden afwijkende bedingen zijn slechts van kracht indien en voor zover Lohuis deze uitdrukkelijk en schriftelijk aan Opdrachtgever of Koper heeft bevestigd. Deze Algemene Voorwaarden prevaleren ook boven de Algemene Voorwaarden van Opdrachtgever of Koper indien Lohuis de toepasselijkheid daarvan niet uitdrukkelijk heeft afgewezen. Een verwijzing door Opdrachtgever of Koper naar eigen inkoop-, aanbestedings-, of andere voorwaarden wordt door de Lohuis niet aanvaard en uitdrukkelijk van de hand gewezen.
3.2 Lohuis behoudt zich het recht voor wijzigingen aan te brengen in de Algemene Voorwaarden, met name indien zich nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot de door Lohuis gehanteerde methoden, technieken en/of tarieven hiertoe aanleiding geven.
Koop
Artikel 4: Aanbieding
4.1 Lohuis doet mondeling of schriftelijk een aanbod. Alle aanbiedingen van Lohuis zijn vrijblijvend.
4.2 Dit aanbod geeft een volledige en nauwkeurige omschrijving van de aanbieding. De omschrijving van het aanbod is voldoende gedetailleerd om een goede beoordeling van het aanbod door de Koper mogelijk te maken.
4.3 In het aanbod staat de prijs van de aangeboden auto, het aangeboden onderdeel, of de aangeboden accessoires. De prijs van een aangeboden auto is inclusief de niet-vermijdbare kosten.
4.4 Afbeeldingen, tekeningen, modellen, specificaties en prijzen van de door Lohuis in catalogi, op de website, circulaires of anderszins aangeboden producten zijn met zorg opgesteld. Lohuis staat echter niet in voor de juistheid daarvan. De afbeeldingen, tekeningen, modellen en specificaties zijn slechts aanduidingen van de betreffende producten en hebben slechts tot doel een algemene indruk te geven van hetgeen Lohuis te bieden heeft.
4.5 De prijzen in de genoemde aanbiedingen en/of offertes zijn exclusief 21% BTW, tenzij anders aangegeven.
4.6 Lohuis kan niet aan haar aanbiedingen worden gehouden indien Koper redelijkerwijs kan begrijpen dat de aanbiedingen, dan wel een onderdeel daarvan, een kennelijke vergissing of verschrijving bevat.
4.7 Aanbiedingen gelden niet automatisch voor toekomstige opdrachten.
4.8 De Koper moet aanvaarden binnen de door de Lohuis gestelde termijn. Is er geen termijn gegeven dan moet de koper direct aanvaarden.
Artikel 5: Overeenkomst
5.1 Lohuis legt de overeenkomst schriftelijk vast en geeft de Koper hier een kopie van. De afspraak tussen Lohuis en Koper geldt ook als de afspraak niet schriftelijk is vastgelegd.
5.2 Indien Koper het aanbod langs elektronisch weg heeft aanvaard, bevestigd Lohuis onverwijld langs elektronische weg de ontvangst van de aanvaarding van het aanbod.
5.3 In de schriftelijke overeenkomst staat in ieder geval:
- de identiteit van Lohuis, zoals handelsnaam, vestigingsadres, telefoonnummer en emailadres;
- de omschrijving van de auto, onderdelen of accessoires;
- de prijs en de omschrijving van de in te kopen auto;
- de verwijzing naar de garantiebepalingen waarbij Lohuis als garantiegever optreedt;
- de wijze van betaling;
- de leveringsdatum en of dit een vermoedelijke of vaste datum is.
Artikel 6: Inruilauto
6.1 De inruilauto is als deel van de overeenkomst door de koper aan Lohuis verkocht. Blijft de koper de inruilauto gebruiken en gaat deze in te kopen auto kapot of verloren voordat de auto aan de verkoper is geleverd, dan komt dit voor rekening en risico van de koper. Tot het tijdstip van levering aan Lohuis, blijft de koper eigenaar van de in te ruilen zaak en zijn alle kosten met inbegrip van de kosten van onderhoud, schade, verlies en waardevermindering voor zijn rekening. Lohuis is niet gebonden aan een overeengekomen inruilprijs als de feitelijke aflevering van de in te ruilen zaak op een later tijdstip valt dan de bij benadering aangegeven levertijd. In dat geval kan een tussen partijen vooraf afgesproken percentage als afschrijving op de inkoopprijs worden gehanteerd.
6.2 Tenzij schriftelijk iets anders is afgesproken garandeert koper aan Lohuis dat een in te ruilen zaak:
- vrij is van rechten en aanspraken van derden;
- dat ze schadevrij is;
- dat ze in deugdelijke en verkeersveilige staat is;
- dat met die zaak niet gemanipuleerd is, zoals bijvoorbeeld met betrekking tot de kilometrage. Tenslotte garandeert koper met betrekking tot de in te ruilen zaak dat hij niet bekend is met andere feiten of omstandigheden waarvan hij weet (of had kunnen weten) dat deze van belang waren voor Lohuis.
6.3 De in lid 2 vermelde garanties blijven staan nadat de zaak feitelijk is ingeruild bij Lohuis.
6.4 Het in te ruilen voertuig dient bij de feitelijke levering voorzien te zijn van een geldig kentekenbewijs deel I, deel II of een geldige kentekencard en een overschrijvingsbewijs. Indien één of meerdere van bovenstaande papieren ontbreekt, behoudt Lohuis zich het recht voor dat ze kosten bij de koper in rekening gaat brengen. Het gaat om de kostenposten waardevermindering enbom te maken kosten voor een nieuw kentekenbewijs.
Artikel 7: Het risico van de auto
7.1 Gaat de gekochte auto kapot of verloren, voordat de auto aan Koper is geleverd, dan komt dit voor rekening en risico van Lohuis.
7.2 Gaat de in te kopen auto kapot of verloren, voordat de auto aan Lohuis is geleverd, dan komt dit voor rekening en risico van de Verkoper.
Artikel 8: Levering
8.1 De door Lohuis aangegeven termijn voor levering zal steeds indicatief zijn, zodat aan overschrijding van die termijn Koper noch het recht kan ontlenen de overeenkomst te ontbinden, noch het recht kan ontlenen schadevergoeding te eisen, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen is.
8.2 Wordt afgesproken dat een zaak wordt verzonden dan gebeurt het verzenden voor rekening en risico van de Koper.
Artikel 9: Annulering van de koopovereenkomst
9.1 De Koper kan de overeenkomst annuleren, ook als Lohuis niet in verzuim is.
9.2 Het annuleren kan tot de gekochte auto, onderdeel of accessoire, of tot de in te kopen auto is geleverd en het annuleren moet schriftelijk gebeuren.
9.3 De Koper moet alle schade vanwege het annuleren vergoeden. Deze schade is vastgesteld op 15% van de totale koopprijs van de auto, onderdeel of accessoire, tenzij Partijen bij het sluiten van de overeenkomst iets anders hebben afgesproken. Indien Lohuis in opdracht van de Koper reeds werkzaamheden/aanpassingen/reparaties aan de gekochte auto heeft uitgevoerd, is de Koper deze kosten bij annulering, naast de 15% van de totale koopprijs, volledig verschuldigd.
9.4 De schade moet binnen tien dagen na het annuleren worden betaald. Als de Koper na tien dagen niet heeft betaald, mag Lohuis de Koper schriftelijk melden dat de Koper de overeenkomst alsnog moet nakomen. De koper kan dan dus geen beroep meer doen op het annuleren
Reparatie en onderhoud
Artikel 10 : Schadetaxaties
10.1 Indien Lohuis in opdracht van Opdrachtgever een schadetaxatie heeft verricht, zullen aan de opdrachtgever de werkelijk gemaakte kosten daarvan in rekening worden gebracht. De taxatiekosten worden door partijen bij voorkeur schriftelijk overeengekomen. Bij gebreke daarvan zijn in redelijkheid vast te stellen taxatiekosten verschuldigd op basis van het tarief van Lohuis van € 60,00 excl. BTW per uur.
10.2 Indien Opdrachtgever de schade door Lohuis laat repareren worden er geen taxatiekosten bij Opdrachtgever in rekening gebracht.
Artikel 11: Prijsopgave en termijn
11.1 De opdracht voor werkzaamheden wordt het liefst schriftelijk vastgelegd. Lohuis geeft vooraf een prijsopgave welke vermoedelijk is, tenzij Opdrachtgever en Lohuis hebben afgesproken dat er sprake is van een vaste prijs.
11.2 Indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst blijkt dat het voor een behoorlijke uitvoering noodzakelijk is om de te verrichten werkzaamheden te wijzigen of aan te vullen, zullen partijen tijdig en in overleg de overeenkomst dienovereenkomstig aanpassen.
11.2 Wordt bij een niet-vaste prijs het repareren van de auto meer dan 10% duurder dan vooraf bij benadering was aangegeven, dan moet Lohuis deze kostenstijging met de Opdrachtgever bespreken. 11.3 De Opdrachtgever mag de opdracht altijd opzeggen. De kosten die Lohuis op het moment van het opzeggen al heeft gemaakt en de werkzaamheden die dan al zijn afgerond, moeten wel worden betaald.
11.4 De Opdrachtgever draagt het risico van eventuele schade door het resetten van de computers en/of het chiptuning. Indien dit extra kosten met zich mee brengt komen deze voor risico van de Opdrachtgever. Lohuis zal de Opdrachtgever op de hoogte brengen van eventuele extra kosten.
11.5 De door Lohuis gegeven termijn voor levering zal steeds indicatief zijn, zodat aan overschrijding van die termijn Opdrachtgever noch het recht kan ontlenen de opdracht te ontbinden, noch het recht kan ontlenen schadevergoeding te eisen, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen is.
Artikel 12: Stallingskosten
12.1 Als de opdrachtgever de auto niet binnen drie werkdagen ophaalt nadat hij of zij bericht heeft ontvangen dat de reparatie klaar is, dan kan Lohuis een vergoeding voor stallingkosten in rekening brengen.
12.2 De stallingskosten zijn de kosten die normaal gesproken door Lohuis in rekening worden gebracht. Zijn er geen vaste stallingskosten dan zal Lohuis een redelijke vergoeding rekenen.
Artikel 13: Vervangen onderdelen
De vervangen onderdelen worden na het uitvoeren van de opdracht eigendom van Lohuis zonder dat Opdrachtgever een vergoeding hiervoor krijgt, tenzij de Opdrachtgever tijdig om de onderdelen heeft gevraagd.
Artikel 14: Retentierecht
14.1 Lohuis kan retentierecht uitoefenen op de auto, onderdeel of accessoire. Dit betekent dat dat Lohuis de auto, onderdeel of accessoire pas teruggeeft als de Opdrachtgever of Koper de rekening voor deze of eerdere werkzaamheden of andere kosten heeft betaald.
14.2 Lohuis kan het retentierecht ook uitoefenen als het geschil over de werkzaamheden aanhangig is gemaakt bij de rechter, tenzij de Opdrachtgever of Koper voldoende (vervangende) zekerheid heeft gesteld.
Garantie en Aansprakelijkheid
Artikel 15: Garantie
15.1 Lohuis staat er voor in dat de producten en/of diensten voldoen aan de overeenkomst, de in het aanbod vermelde specificaties, aan de redelijke eisen van deugdelijkheid en/of bruikbaarheid en de op de datum van de totstandkoming van de overeenkomst bestaande wettelijke bepalingen en/of overheidsvoorschriften.
15.2 Koper kan met Lohuis een garantieperiode overeenkomen welke ten aller tijde in de koopovereenkomst wordt vermeld. Indien er geen garantie wordt overeengekomen is Koper aansprakelijk voor alle kosten na de verkoop. Op nieuwe onderdelen of accessoires geldt de door de fabrikant of importeur hierop afgegeven fabrieksgarantie.
15.3 De Opdrachtgever of Koper is verplicht de geleverde zaken bij ontvangst onmiddellijk te controleren. Indien blijkt dat de afgeleverde zaak verkeerd, ondeugdelijk of incompleet is, dan dient de Opdrachtgever of Koper deze gebreken onmiddellijk (schriftelijk) te melden aan Lohuis. Eventuele gebreken of verkeerd geleverde goederen dienen en kunnen uiterlijk tot maximaal 2 maanden na levering aan Lohuis (schriftelijk) te worden gemeld. Terugzending van de zaken dient te geschieden in de originele verpakking (inclusief accessoires en bijbehorende documentatie) en in nieuwstaat verkerend. Ingebruikneming na constatering van gebreke, beschadiging ontstaan na constatering van gebreke, bezwaring en/of doorverkoop na constatering van gebreke, doet dit recht tot reclameren en terugzending geheel vervallen.
15.4 Lohuis kan -als hij een garantieclaim honoreert- de gekochte zaak vervangen, aanvullen of repareren of de diensten opnieuw uitvoeren. De keuze is aan Lohuis. Worden er bij de garantiewerkzaamheden onderdelen vervangen, dan worden deze eigendom van Lohuis.
15.5 Het aanpassen van een afgenomen auto of product zal elke vorm van aansprakelijkheid vervallen aangezien de Opdrachtgever of Koper het product of voertuig heeft veranderd of laten aanpassen.
15.6 Iedere vorm van garantie komt te vervallen indien een gebrek is ontstaan als gevolg van of voortvloeit uit:
- zolang de Opdrachtgever of Koper jegens Lohuis in gebreke is;
- normale slijtage;
- onoordeelkundig gebruik;
- niet of onjuist uitgevoerd onderhoud;
- installatie, montage, wijziging of reparatie door Opdrachtgever of Koper of door derden;
- gebreken aan of ongeschiktheid van zaken afkomstig van, of voorgeschreven
door Lohuis;
- gebreken aan of ongeschiktheid van door Opdrachtgever of Koper gebruikte materialen of hulpmiddelen.
15.7 Opdrachtgever of Koper komt evenmin aanspraak op garantie toe indien het gebrek is ontstaan door of het gevolg is van omstandigheden waar Lohuis geen invloed op kan uitoefenen, daaronder begrepen weersomstandigheden- en invloeden ( zoals bijvoorbeeld extreme regenval, zoutinvloeden aan de kust, etc. etc).
Artikel 16: Aansprakelijkheid
16.1 Indien door Lohuis geleverde zaken gebrekkig zijn, is de aansprakelijkheid Lohuis jegens Opdrachtgever of Koper beperkt tot hetgeen in deze Algemene Voorwaarden onder ‘Garantie’ is geregeld.
16.2 Lohuis is voor onjuiste of gedeeltelijk onjuiste uitvoering van de opdracht slechts aansprakelijk indien en voor zover zulks het rechtstreeks gevolg is van opzet of grove onachtzaamheid van Lohuis.
16.3 Lohuis is in geen geval aansprakelijk voor gevolgschade, indirecte schade, bedrijfsschade, winstderving, schade aan het imago, of schade veroorzaakt door hulppersonen en/of derden die Lohuis bij de uitvoering van de overeenkomst heeft ingeschakeld.
16.4 Opdrachtgever staat in voor de juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid van de aan Lohuis ter beschikking gestelde gegevens, zoals de maten, en bescheiden, ook indien deze van derden afkomstig zijn, voor zover uit de aard van de opdracht niet anders voortvloeit. Lohuis is in geen geval aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, doordat Lohuis is uit gegaan van door de Opdrachtgever verstrekte onjuiste en / of onvolledige gegevens.
16.5 Bij gebreken in de uitvoering zijdens Lohuis wordt geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor de gebreken die ontstaan zijn door schuld of toedoen van Opdrachtgever of derden waarvoor deze verantwoordelijk is of waarvan Opdrachtgever zich bedient.
16.6 Indien er - met inachtneming van de vorige leden - voor Lohuis op enig moment toch aansprakelijkheid ontstaat voor schade die Opdrachtgever of Koper heeft geleden door een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen uit deze overeenkomst door Lohuis, is deze aansprakelijkheid in alle gevallen beperkt tot de dekking die de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Lohuis biedt. Als, om welke reden dan ook, de verzekeraar niet tot uitkering overgaat, is de aansprakelijkheid van Lohuis beperkt tot het netto factuurbedrag, althans dat gedeelte van de opdracht waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft.
16.7 Schade waarvoor Lohuis op grond van het vorige lid aansprakelijk is, komt slechts voor vergoeding in aanmerking, indien Opdrachtgever of Koper deze binnen veertien (14) dagen na het ontstaan daarvan ter kennis heeft gebracht van Lohuis, tenzij Opdrachtgever of Koper aannemelijk kan maken dat zij deze schade redelijkerwijs niet eerder heeft kunnen melden.
16.8 Opdrachtgever of Koper vrijwaart Lohuis ter zake van aansprakelijkheid van derden met betrekking tot schade van welke aard ook, ontstaan door of in verband met de uitvoering van de overeenkomst.
16.9 Lohuis aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade doordat door of vanwege Lohuis geleverde zaken worden gebruikt op een andere wijze dan tussen partijen is overeengekomen.
16.10 Lohuis is niet aansprakelijk voor schade aan door of namens Opdrachtgever of Koper aangeleverd en/of beschikbaar gesteld materiaal als gevolg van een niet deugdelijk uitgevoerde bewerking.
Algemene bepalingen
Artikel 17 Eigendomsvoorbehoud
17.1 De aan de Koper geleverde auto of verkochte en geleverde goederen blijven eigendom van Lohuis tot de Koper alles wat hij op grond van de koopovereenkomst moest betalen heeft betaald. Totdat de Koper de formele eigendom van deze auto heeft gekregen, moet hij de auto WA + Casco verzekeren, de kosten betalen en het risico op beschadigd of vermist raken van de auto dragen. Ook moet hij op zijn kosten het onderhoud laten uitvoeren. Koper is als houder en berijder van de auto aansprakelijk.
17.2 De Opdrachtgever of Koper is niet bevoegd de onder het eigendomsvoorbehoud vallende zaken te verpanden noch op enige andere wijze te bezwaren.
17.3 De Opdrachtgever of Koper geeft reeds nu onvoorwaardelijk en onherroepelijk toestemming aan Lohuis of een door Lohuis aan te stellen derde om, in alle gevallen waarin Lohuis haar eigendomsrechten wil uitoefenen, al die plaatsen te betreden waar haar eigendommen zich dan zullen bevinden en die zaken aldaar mee te nemen.
17.4 Indien derden beslag leggen op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken dan wel rechten daarop willen vestigen of doen gelden, is de Opdrachtgever of Koper verplicht Lohuis zo snel als redelijkerwijs verwacht mag worden daarvan op de hoogte te stellen.
17.5 De Opdrachtgever of Koper verplicht zich de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken te verzekeren en verzekerd te houden tegen brand, ontploffings- en waterschade alsmede tegen diefstal en de polis van deze verzekering op eerste verzoek ter inzage te geven aan Lohuis.
Artikel 18: Betalingsvoorwaarden en incassokosten
18.1 Betaling dient te geschieden binnen dertig (30) dagen na factuurdatum, op een door Lohuis aan te geven wijze in de valuta waarin is gefactureerd, tenzij schriftelijk anders door Lohuis aangegeven. 18.2 Bezwaren tegen de hoogte van facturen schorten de betalingsverplichting niet op.
18.3 Na het verstrijken van deze betalingstermijn van dertig (30) dagen na de factuurdatum, is Opdrachtgever of Koper zonder dat verdere sommatie of ingebrekestelling nodig is in verzuim; Opdrachtgever of Koper is vanaf het moment van in verzuim treden tot het moment van algehele betaling over het opeisbare bedrag de wettelijke rente verschuldigd.
18.4 Indien Opdrachtgever of Koper in gebreke of in verzuim is in de (tijdige) nakoming van (een van) zijn verplichtingen, dan komen alle redelijke kosten (inclusief incassokosten) ter verkrijging van voldoening buiten en in rechte voor rekening van Opdrachtgever of Koper.
18.5 Indien de financiële positie of het betalingsgedrag van Opdrachtgever of Koper naar het oordeel van Lohuis daartoe aanleiding geeft, is Lohuis gerechtigd van Opdrachtgever of Koper te verlangen, dat deze onverwijld (aanvullende) zekerheid stelt in een door Lohuis te bepalen vorm. Indien Opdrachtgever of Koper nalaat de verlangde zekerheid te stellen, is Lohuis gerechtigd, onverminderd zijn overige rechten, de verdere uitvoering van de overeenkomst onmiddellijk op te schorten en is al hetgeen Opdrachtgever of Koper aan Lohuis uit welke hoofde ook verschuldigd is, direct opeisbaar.
18.6 Indien Opdrachtgever of Koper in staat van faillissement is verklaard, aan Opdrachtgever of Koper surséance van betaling is verleend, alsmede in geval van ontbinding en liquidatie van Opdrachtgever of Koper, of indien conservatoir of executoriaal beslag op roerende en/of onroerende zaken van Opdrachtgever of Koper is gelegd, zullen alle door de Opdrachtgever of Koper aan Lohuis verschuldigde bedragen geheel en onmiddellijk opeisbaar zijn, zonder dat enige sommatie of ingebrekestelling vereist is.
18.7 Lohuis heeft het recht de door Opdrachtgever of Koper gedane betalingen te laten strekken in de eerste plaats in mindering van de kosten, vervolgens in mindering van de opengevallen rente en tenslotte in mindering van de opeisbare facturen die het langst open staan, zelfs al vermeld de Opdrachtgever of Koper dat de voldoening betrekking heeft op een latere factuur. Lohuis kan volledige aflossing van de hoofdsom weigeren indien daarbij niet eveneens de opengevallen en lopende rente en incassokosten worden voldaan.
18.8 Het is Opdrachtgever of Koper niet toegestaan zich op wat voor grond dan ook op verrekening te beroepen. Indien de Opdrachtgever of Koper meent aanspraken terzake de overeenkomst met Lohuis te kunnen doen gelden, ontheft dat hem niet van zijn verplichting tot betaling op de overeengekomen wijze en is hij niet gerechtigd tot opschorting van zijn betalingsverplichting.
Artikel 19: Verloop op afstand of buiten verkoopruimte
Consument heeft rechten en plichten die volgen uit de bepalingen voor overeenkomsten tussen handelaren en consumenten, zie boek 6 titel 5 afdeling 2b BW. Dit geldt alleen wanneer een overeenkomst/opdracht op afstand en buiten verkoopruimtes is gesloten, in de zin van 6: 230g BW. De wettelijke bepalingen gelden dan in aanvulling van en in afwijking op deze Algemene Voorwaarden.
Artikel 20: Overmacht
20.1 Lohuis is niet aansprakelijk in geval van overmacht. Onder overmacht wordt in deze Algemene Voorwaarden verstaan, naast hetgeen daaromtrent in de wet en jurisprudentie wordt begrepen, alle van buiten komende oorzaken, voorzien of niet voorzien, waarop Lohuis geen invloed kan uitoefenen, doch waardoor Lohuis niet in staat is haar verplichtingen na te komen. Onder overmacht valt in ieder geval: diefstal of verloren gaan van gereedschappen of materialen, wegblokkades, stakingen of werkonderbrekingen en import- of handelsbeperkingen, aardbevingen, brand-, bedrijfs- en technische storingen binnen het bedrijf of bij de door Lohuis ingeschakelde externe partijen, het ter beoordeling van Lohuis niet beschikken over voldoende gegevens van of het verstrekken van onjuiste gegevens, dan wel het ontbreken van voldoende medewerking door Opdrachtgever of Koper.
20.2 In geval van overmacht is Lohuis gerechtigd de overeenkomst geheel of gedeeltelijk als ontbonden te beschouwen c.q. te ontbinden, dan wel de opdracht te annuleren zonder tot enige schadevergoeding jegens Opdrachtgever of Koper te zijn gehouden. In dit geval is Lohuis gehouden terstond aan Opdrachtgever of Koper hiervan mededeling te doen.
20.3 Indien Lohuis bij het intreden van de overmacht gedeeltelijk aan haar verplichtingen kan voldoen, is zij gerechtigd het reeds uitgevoerde c.q. uitvoerbare deel afzonderlijk te factureren en is de Opdrachtgever of Koper gehouden deze factuur te voldoen als betrof het een afzonderlijke overeenkomst.
Artikel 21: Intellectuele eigendom
21.1 Alle rechten van intellectuele eigendom, zoals het auteursrecht, ter zake van het product en/of de dienst alsmede de ontwerpen, programmatuur, documentatie en alle andere materialen die worden ontwikkeld en/of gebruikt ter voorbereiding of uitvoering van de overeenkomst tussen Lohuis en de Opdrachtgever of Koper, dan wel die daaruit voortvloeien, berusten uitsluitend bij Lohuis of diens leveranciers. De levering van het product en/of de dienst strekt niet tot enige overdracht van de rechten van intellectuele eigendom, ook niet wanneer de Opdrachtgever of Koper een en ander zelf beheert.
21.2 Indien de Opdrachtgever of Koper inbreuk maakt op de intellectuele eigendomsrechten kan Lohuis alle schade die hierdoor ontstaat op de Opdrachtgever of Koper verhalen.
Artikel 22: Persoonsgegevens
De persoonsgegevens van de Opdrachtgever of Koper die worden vermeld op de overeenkomst of de opdracht worden voor Lohuis verwerkt overeenkomstig de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Aan de hand van deze verwerking kan Lohuis:
Tegen verwerking van persoonsgegevens in de zin van de wet ten behoeve van direct mailing wordt het eventueel door de Opdrachtgever of Koper bij Lohuis aan te tekenen verzet gehonoreerd.
Artikel 23: Toepasselijk recht en forumkeuze
23.1 Alle overeenkomsten tussen partijen en verbintenissen die daaruit voortvloeien of daarmee verband houden, worden uitsluitend beheerst door Nederlands recht.
23.2 Alle geschillen die voortvloeien uit of verband houden met de overeenkomsten en verbintenissen bedoeld in het vorige lid en welke niet tot de competentie van de kantonrechter behoren, zullen in eerste aanleg aanhangig gemaakt worden bij de Rechtbank te Almelo. Niettemin heeft Lohuis het recht om geschillen aan de bevoegde rechter van de woonplaats van de Opdrachtgever of Koper voor te leggen.